Saturday, May 22, 2010

Cerita tentang hati..Malam tadi mata susah nak lelap. Bila dah bangun, aku menjenguk ke bilik abah. Rupanya dia lapar tapi makanan dah sejuk. Lagi pulak dia sakit kepala dan gelap mata. Sebak ati aku bila dia kata, nak makan tapi bubur tu sejuk. Aku panaskan bubur dan buatkan se cawan nescafe panas untuknya. Bagi sekali ubat sakit kepala. Lepas makan, aku suruh dia tidor. Abah ada habit yang payah nak di tinggalkan. Kalau dia dah terjaga dari tidor, tak kira pukul berapa dia akan bangun dan mandi. Aku takut itu akan mendatangkan masalah pada paru2nya pula. Tapi itulah orang tua. Di nasihat nanti dia merajuk dan kata aku asik marah dia jer. Apa pun aku cuba membuat yang terbaik walaupun kadang-kadang dia masih tak puas hati.
Aku tahu aku bukan yang terbaik untuk memenuhi setiap keinginan orang lain. Aku tahu kadang2 keikhlasan ku tertinggal jauh di belakang kerana aku juga manusia biasa yang punyai bukan sedikit malah berjuta kekurangan.Aku juga ada masa hati ku meronta ronta tidak puas hati dengan apa yang ku alami selama ini tapi aku juga tahu ALLAH Maha Mengetahui.
Aku sering mengingatkan diriku sendiri bahawa sampai suatu saat, aku juga akan jadi seperti abah. Namun abah lebih beruntung kerana mempunyai anak-anak sedangkan aku? Aku hanya mampu berdoa agar hidup di usia senja ku akan ada sekelumit kasih sayang dari insan untuk di kongsi bersama ku.

No comments:

Post a Comment