Thursday, April 14, 2011

Jawapan kepada satu soalan - "Kenapa awak menulis blog ini?"


Ada org bertanya, kenapa perlu menulis blog ini? Tak malu ker kalau orang baca dan tak takutkah akan apa orang lain akan kata?
Aku memang minat menulis,dari dulu lagi. Dari sejak sekolah rendah aku dah mengenal A.Samad Said, A.Samad Ismail, Pak Sako, Usman Awang dan beberapa orang lain. Dari dulu lagi aku yang selalu menghabiskan carbon typewriter abah. Kesana sini aku mengusung dan menaip apa saja.
Lepas tu aku akan mengepos kemana saja. Baik surat kabar atau radio maupun majalah. Pada diri ku ada kepuasan semasa menulis. Hidup ini kan sandiwara dan kita adalah pelaku2nya. Apa yang selalu aku tulis adalah apa yg aku lihat atau dengar. Malah kdg2 dari imiginasi ku sendiri.
Karya pertama ku di siarkan di radio Johor dalam rancangan "Di Pinggir Selat Tebrau". Ia adalah cerpen yang aku reka berdasarkan lagu kumpulan Black Dog Bone. Kemudian cerpen ke dua dalam akhbar yg namanya pun aku dah x ingat. Masa tu aku tak menerima apa2 bayaran pun.
Lama kelamaan cerpen2 ku keluar di majalah wanita, berita minggu dan beberapa majalah. Tapi bukan mudah nak berkarya. Kdg2 idea ada tp zat"M" ada, jd x menulis lah jawabnya.
Berbalik soalan td, sebagai manusia, aku punya hati dan perasaan. Ada masa aku menulis kerana hendak menutup kepedihan hati. Ada masa kerana perasaan ketidakpuasan hati dan kadang2 semata2 untuk menghilangkan stres ku. Namun aku masih lagi menyimpan perkara2 yg ku anggap menjadi rahsia idup demi menjaga hati dan perasaan org di sekitar ku.
Ada masa hati amat tersinggung tp aku x mampu meluahkan melalui tulisan kerana tidak mahu ada hati yg terluka dan tersinggung.
Itulah tujuan akau menulis. Paling tidak bila satu masa nanti aku di jemput menemui PENCIPTA ku, ada sesuatu yg aku tinggalkan untuk di baca dan di fahami.
Aku tidak pernah memaksa sesiapa membaca blog ini tp cukuplah kalau ada yg sudi merasai apa yg aku rasa..Itulah jawapan ku..

No comments:

Post a Comment