Wednesday, August 3, 2011

Cerita lara..

Sekali lagi ALLAH memberikan aku kesempatan menyambut kehadiran Ramadhan tahun ini. Ku mohon agar terus di beri kesempatan yang sama di tahun tahun mendatang walaupun sebenarnya setiap kali munculnya Ramadhan, ada cerita lara yang tidak pernah padam di hati ini.
Hari ini genap 10 tahun Almarhumah emak pergi meninggalkan aku buat selamanya. Setiap kali hadirnya 3 Ramadhan, setiap kali itu juga hati di terbak pilu dan duka. Aku menerima ketentuan Ilahi namun kedatangan Ramadhan tahun ini lebih terasa laranya kerana abah juga mengikut telah jejak mak.
Hanya DIA yang tahu betapa hati ini kerana setelah hampir tiga tahun setengah abah tinggal bersamaku,akhirnya dia pergi menghadap Ilahi.

Barang barang ini lah yang akan ku gunakan untuk "menyolek" abah. Kini barang barang ini tersimpan sepi di dalam almari. Susah tiga bulan mesin gunting rambut itu sepi tanpa tugas bulanannya, tiada lagi sungutan abah bila aku kadang kala lewat mencukur janggutnya dan hilang sudah sindirannya jika aku lewat mengetip kukunya. Berus yang sering di gunakan untuk menggaru belakangnya juga kini sudah tersimpan.
Aku sering bertanya pada diri sendiri, bagaimana harus aku menempuh Aidilfitri ku kali ini? Tiada lagi tangan tua untuk ku kucup, tiada lagi pipi berkedut yang akan ku kucup.Dan lebih parah lagi, kini tiada lagi kata-kata nasihat yang akan ku dengar setiap hari kerana dia telah pergi....
Alfatihah buat Almarhum Abah dan Almarhumah emak. Rindu ku tidak pernah padam pada kelian...

No comments:

Post a Comment